Search

Boekenweek voor jongeren – 18 t/m 27 sept

‘In een boek kan het wel’ – Boekenweek voor Jongeren 2020


Hebben jouw leerlingen ook last van ‘geen zin in lezen’ en lukt het niet om ze te motiveren? Dat past in het beeld van het internationale onderzoek PISA waaruit blijkt dat zowel de leesvaardigheid als het leesplezier van Nederlandse 15-jarigen in de afgelopen jaren is gedaald.


De Boekenweek voor Jongeren (18 t/m 27 september 2020) probeert dat tij te keren met 3PAK. Deze bundel met 3 korte verhalen die aansluiten bij de belevingswereld van jongeren, moet ervoor zorgen dat leerlingen het plezier in lezen weer ontdekken.

3 schrijvers en 1 illustrator

Dit jaar schrijven Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen de verhalen. Floor van het Nederend illustreert de eerste graphic novel in 3PAK die hij samen maakt met Pepijn Lanen. Met het thema ‘In een boek kan het wel’ prikkelen de auteurs en de illustrator de fantasiewereld van de 15-18 jarigen: in een boek kunnen je leerlingen in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Onderweg, op school of thuis op de bank.

Literatour

Daarnaast wakkert de door de Schrijverscentrale georganiseerde scholentournee Literatour de nieuwsgierigheid naar boeken aan. Een team van 23 enthousiaste auteurs bezoekt in september scholieren op 100 scholen. Hier gaan zij met leerlingen in de bovenbouw van het (v)mbo, havo en vwo in gesprek over het lezen en schrijven van een boek. Zo worden 10.000 jongeren direct bereikt.

‘Na zo’n schrijversbezoek word je wel aan het denken gezet en word je toch nieuwsgierig gemaakt naar het lezen van boeken’, Joan (16 jaar).

Beste Boek voor Jongeren

Bij de start van Boekenweek voor Jongeren worden de winnaars bekendgemaakt van het Beste Boek voor Jongeren 2020. Een vakjury van volwassenen nomineert tien boeken voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, vijf in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ en vijf in de categorie ‘Vertaald’. De nominaties worden eind mei bekendgemaakt. Een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars worden half september bekendgemaakt.

Gratis 3PAK

Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven in september tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Zijn je leerlingen lid van de bibliotheek? Dan kunnen ze 3PAK vanaf 18 september online lezen via jeugdbibliotheek.nl.

Extra lessen van Malmberg

De lesbrief is ontwikkeld door de makers van methode Talent. De vragen gaan over de verhalen zelf, maar nodigen ook uit om zelf aan de slag te gaan. Talent combineert lekker lezen met verhaalanalyse en creatieve verwerking. Ook in deze lesbrief zijn deze drie aspecten terug te zien.

Je kunt de bundel eenvoudig inzetten in de les door de verhalen samen te lezen, te bespreken en eventueel de opdrachten te maken die in deze lesbrief staan. Leerlingen kunnen zelfstandig met de lessen werken, maar uiteraard ook klassikaal. De verhalen zijn alle drie geschikt voor de bovenbouw van de middelbare school, leerlingen van 15 tot 18 jaar. De verhalen zijn heel verschillend en zullen verschillende leerlingen aanspreken.

Dit jaar is er ook een lesbrief ontwikkeld voor MBO. De verhalen van 3PAK De verhalen zijn geschikt voor studenten vanaf niveau 2 in het mbo. De verhalen zijn heel verschillend en zullen verschillende studenten aanspreken. Download de lesbrief met opdrachten bij de verhalen. De vragen gaan over de verhalen zelf, en nodigen ook uit om zelf aan de slag te gaan. De lessuggesties bieden een aanvulling op de methode Taalblokken.

Lesmateriaal voor vo Lesmateriaal voor mbo

Meer over de Boekenweek voor Jongeren