Overzicht nieuwe rekeneisen

Vanaf studiejaar 2022/2023 gaan de nieuwe rekeneisen in voor het mbo. Wat houden deze eisen in? En wat is de impact op het rekenonderwijs? Je leest het hier! We hebben het rapport over de nieuwe rekeneisen samengevat. Zo zie je in één oogopslag wat de nieuwe rekeneisen inhouden. Zijn nog niet al jouw collega’s op de hoogte van de nieuwe eisen? Deel dan onderstaand overzicht met hen.

Waarom nieuwe rekeneisen?

Voor mbo-studenten is het belangrijk om rekenvaardig te zijn in hun studie én dagelijks leven. Daarom wil de mbo-sector rekeneisen die passen bij elk niveau en die aansluiten bij de leefwereld van de student. In opdracht van het ministerie van OCW heeft een commissie de rekeneisen herijkt met de nieuwe rekeneisen als resultaat.

Wat is er nieuw?

→ 5 nieuwe domeinen
→ Meer functioneel rekenen i.p.v. technisch
Getallen is geen apart domein meer en gedeeltelijk verweven in de overige domeinen
→ Eisen zijn per domein voor niveau 2, 3 en 4
→ Voor entreeopleidingen zijn er geen eisen, maar een aanbeveling voor doorgaande rekenontwikkeling op maat
→ Aansluiting bij de leefwereld van studenten door thema's: Studie & werk, Reizen, Wonen, Vrije tijd, Burgerschap

Nieuwe domeinen:

1. Grootheden & eenheden
2. Oriëntatie in de 2D- en 3D-wereld
3. Verhoudingen herkennen & gebruiken
4. Procenten gebruiken
5. Omgaan met kwantitatieve informatie

Wat vinden onze docenten en studenten?

Voor de vernieuwing van onze methode Rekenblokken hebben wij docenten en studenten gevraagd naar hun mening over de rekeneisen. Hieronder vind je een aantal quotes van docenten en een compilatie van ons onderzoek onder studenten.

Docenten over de rekeneisen

“De rekeneisen zijn overzichtelijk en bieden meer handvatten dan het oude referentiekader.”

"Het gaat er niet meer om hóe studenten iets uitrekenen, maar dát ze het oplossen.”

”De thema’s zorgen voor een goede aansluiting bij de belevingswereld van studenten. Dat werkt motiverend in het rekenonderwijs!”

Studenten over de rekeneisen

Om te zorgen dat Rekenblokken blijft aansluiten bij de behoeftes binnen het mbo doen wij veel onderzoek. Dit keer was het de beurt aan studenten. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe rekeneisen? Bekijk de video-compilatie van ons onderzoek.

Vernieuwde methode Rekenblokken

Bij nieuwe rekeneisen hoort natuurlijk een nieuwe methode! Daarom zijn wij uit de startblokken geschoten met de vernieuwing van Rekenblokken, onze rekenmethode. Het doel is om het goede te behouden van de huidige methode en Rekenblokken naadloos aan te sluiten op de nieuwe rekeneisen.

Schrijf je dan in voor één van onze webinars. Rekenblokken bestaat uit een combinatie van een digitale leeromgeving, leerwerkboeken, een theorieboek en een docentenhandleidingen met tips. Ben je benieuwd hoe het eruit ziet?

Bekijk Rekenblokken

Wil jij met ons meedenken?

In de vernieuwing van Rekenblokken vragen wij vaak advies en tips aan docenten via ons Scholenpanel. Diverse rekenexperts hebben al aangegeven mee te willen denken met het vernieuwen van onze rekenmethode. En dat is precies wat we nodig hebben!

Wil jij ook met ons meedenken? Meld je aan voor ons Scholenpanel om gedurende het jaar jouw expertise, ervaringen en verwachtingen met ons te delen. Zo maken we samen een methode die docenten en studenten blijft ondersteunen. We kijken uit naar je deelname!

Aanmelden scholenpanel