Rekenblokken

Rekenblokken

Rekenblokken is vernieuwd! Vanaf studiejaar ‘22/’23 kun jij met Rekenblokken lesgeven volgens de nieuwe rekeneisen van het mbo. Met deze vernieuwde methode leer jij studenten om met een kritische blik naar rekensituaties in het dagelijks leven te kijken. Zo laat jij hen sterker in de wereld staan. Wil je alvast het vernieuwde Rekenblokken ervaren? Meld je dan aan voor onze gratis pilot.

Meer informatie over de pilot

 • Kiezen hoe je lesgeeft; vanuit rekendomeinen en/of thema’s uit het dagelijks leven
 • Studenten op maat begeleiden door aparte niveaus en heldere dashboards
 • Intuïtieve en stabiele leeromgeving

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Rekenblokken ontdekken in een paar stappen

Met het vernieuwde Rekenblokken leer jij studenten om met een rekenkundige bril naar situaties te kijken, zodat zij zich zelfstandig kunnen redden in het dagelijks leven. Door les te geven op de manier die bij jou past. Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze methode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas.

Onze belofte aan jou


De drie belangrijkste redenen om voor Rekenblokken te kiezen:

Student centraal

In Rekenblokken staat de student centraal. Met de automatische leerroute bewandelen studenten hun eigen pad en kunnen ze stof overslaan die ze al goed beheersen. Daarnaast sluiten onze opdrachten aan bij het specifieke opleidingsniveau en bij de leefwereld van studenten. De rekensituaties die behandeld worden zijn zorgvuldig samengesteld met studenten en getoetst op herkenbaarheid.

Regie bij de docent

Wij geloven dat de docent cruciaal is in de opleiding van mbo-studenten. Door een helder overzicht van de klasresultaten weet je wanneer je welke student bij kunt sturen. Aangezien elke docent een eigen kijk heeft op het geven van rekenles, kun je met onze methode op verschillende manieren rekenles geven. Je kunt kiezen voor een domeingerichte aanpak of om les te geven vanuit thema’s. Ook is het mogelijk om een combinatie van de twee te hanteren of om te beginnen met het trainen van onderliggende vaardigheden.

Doordacht digitaal

Studenten kunnen met ons digitale platform zelfstandig aan de slag. Tijdens het maken van opdrachten biedt de automatische feedback hulp waar nodig en met de rekentrainers kunnen studenten eindeloos oefenen.

Hoe is Rekenblokken vernieuwd?

Vanaf studiejaar 2022/2023 gaan de nieuwe rekeneisen in voor het mbo. Het vernieuwde Rekenblokken bouwt voort op het fundament van de huidige methode. We behouden het goede en zorgen voor een aansluiting met de nieuwe rekeneisen. Deze ontwikkeling doen wij samen met docenten en studenten. Door uitvoerig onderzoek en voortdurend met hen in gesprek te gaan sluiten wij aan op de behoefte van docenten en studenten.


* Het ministerie OCW heeft de ingang van de nieuwe rekeneisen uitgesteld. Het vernieuwde Rekenblokken is daardoor bruikbaar vanaf studiejaar 2022/2023.

Webinars vernieuwde Rekenblokken

In een serie korte webinars laten wij je zien hoe je met het vernieuwde Rekenblokken werkt. In ieder webinar bespreken we één functionaliteit of onderdeel. Je kunt je aanmelden voor alle webinars die jij interessant vindt.

De onderwerpen van de webinars zijn:

 • Hoe ziet het vernieuwde Rekenblokken eruit? (30 min.)
 • Lesgeven met domeinen & thema's (10 min.)
 • Basisvaardigheden (10 min.)
 • Begrijpend rekenen (10 min.)

Bekijk de webinars

Bekijk de digitale leeromgeving

In de digitale leeromgeving van Rekenblokken gaat de student aan de slag met het oefenen van de theorie. Eerst oefenen, daarna toetsen. Als docent krijg je duidelijk inzicht in de resultaten en de voortgang van je studenten en je klas. Knelpunten zijn inzichtelijk zodat je in kunt grijpen daar waar nodig. In de online leeromgeving vind je ook een rijk gevulde bibliotheek met achtergronden bij de modules en veel filmmateriaal.

 • Up-to-date lesmateriaal
 • Stabiele online leeromgeving
 • Inzicht in (klas)resultaten
 • Betaalbaar

Duik dieper in Rekenblokken

Klik op een van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Opbouw en inhoud

Meer weten? Vraag het ons!

Contact

De didactiek van Rekenblokken

Praktisch én activerend

Wij geloven dat de student vooral het beste zelf aan de slag kan gaan. Daarom is het op verschillende manieren binnen Take Care terug te vinden. Oefenen en doen op verschillende momenten met verschillende doelen:

 1. Leeropdrachten
 2. Praktijkopdrachten
 3. Skills ADL en VTH
 4. Sociale en communicatieve vaardigheden

Leeropdrachten

De activerende leeropdrachten zijn  gericht op de zelfstandige ontwikkeling van kennis en inzichten en het integreren van opgedane kennis naar toepassingsniveau. Een leeropdracht bevat twee delen. Eén deel is de klassikale instructie waarmee de student kennis verwerft,  verdiept of uitbreidt. Daarnaast gaan studenten zelf of in een groep aan de slag met een opdracht. De leeropdrachten beantwoorden aan de uitgangspunten van de 21st Century Skills.

Praktijkopdrachten

Elke praktijkopdracht heeft realistische casuïstiek als vertrekpunt. Je beslist zelf of je deze casus gebruikt of een vergelijkbare BPV-situatie neemt. Aan de casus is een opdracht gekoppeld. De student oefent en ontwikkelt werkhandelingen, de benodigde competenties en het reflectievermogen. In elke praktijkopdracht zit ook een deelopdracht voor de echte beroepspraktijk. Daarbij levert de student een beroepsproduct op.

Skills

De skills zijn opgedeeld in twee onderdelen:

1. Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) 2. Verpleegtechnische Handelingen (VTH)

Een beginnend beroepsbeoefenaar zal een cliënt ondersteunen met zijn dagelijkse levensverrichtingen. Hij moet hierbij ondersteunen als het kan en overnemen als het moet. Dit is dan ook het uitgangspunt bij de beschrijving van de Skills ADL.

Bij Skills VTH zijn de verpleegtechnische handelingen zoals die beschreven staan in het kwalificatiedossier Verzorgende IG en mbo Verpleegkundige opgenomen. Ook voor studenten Maatschappelijke zorg zijn deze van belang, bijvoorbeeld als het gaat om medicatie.

We bieden zowel bij de skills ADL en VTH een vaste structuur aan door elke handeling als volgt te beschrijven: voorbereiding, uitvoering in stappen en nazorg.

Een grote meerwaarde is het groot aantal video’s dat voor Skills ADL en VTH is opgenomen in de digitale leeromgeving. De video’s zijn levensecht, zowel qua personages als omgeving. Zo maken we een combinatie van zelf doen en zien hoe het moet.

Sociale en communicatieve vaardigheden

Van een beginnend beroepsbeoefenaar is het van essentieel belang om te leren hoe je als zorgverlener vaardig omgaat met functionele contacten. Daarom besteedt Take Care hier veel aandacht aan.  De student leert en oefent hoe hij om moet gaan met diverse cliëntgroepen, in diverse situaties en settingen en met andere professionals. Studenten gaan dus vooral zelf doen. De ene keer zelfstandig, de andere keer met medestudenten. De ene keer mondeling, de andere keer schriftelijk.

Beter leren door blended learning

Ondersteuning voor docenten

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met één van de methodespecialisten om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Contact

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald kan worden zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Keuzehulp om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Oriënteren

Rekenblokken zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Rekenblokken en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan het gratis beoordelingsmateriaal aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Rekenblokken

Om te ontdekken of Rekenblokken bij jouw studenten past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Meld je aan voor de pilot

Vanaf studiejaar ‘22/’23 kun je met het vernieuwde Rekenblokken werken in je klas. In de tussentijd kun je natuurlijk alvast kennismaken met onze vernieuwde methode. Ervaar het vernieuwde Rekenblokken bijvoorbeeld in je klas door deel te nemen aan de pilot.

Meer informatie over de pilot

Volg een webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialist van Malmberg tijdens het webinar over Rekenblokken. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je studenten. Het webinar duurt ongeveer 30 minuten en er is alle ruimte om vragen te stellen.

Meld je aan voor een webinar

Maak een afspraak met de methodespecialist en stel al je vragen.

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel gerust of maak eenvoudig een afspraak in de online agenda.

Contact

Probeer Rekenblokken gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Rekenblokken past bij jouw school, kun je de methode gratis uitproberen door deel te nemen aan de pilot. De pilot duurt 3 maanden en je ontvangt licenties voor jou en je studenten. Deelname aan de pilot is gratis.

Meld je aan voor de pilot

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Rekenblokken. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals als jij vertrouwen op Rekenblokken.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-docenten met Rekenblokken.

Ga je aan de slag met Rekenblokken?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste methode voor Rekenen: Rekenblokken! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je collega's overtuigen dat Rekenblokken het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de studenten? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de implementatie van de nieuwe methode: met onze gratis overstapservice ben je in no-time klaar voor het nieuwe schooljaar.

Prijzen en pakketinformatie

Werken met het vernieuwde Rekenblokken doe je in eerste instantie met de online leeromgeving. Ook is het mogelijk om te rekenen op papier. Aanvullend kunnen docenten en studenten een boek met basisvaardigheden en/of een Slim Rekenschrift bestellen.

De prijzen voor het vernieuwde Rekenblokken zullen we z.s.m. hieronder vermelden.

Wil je alvast meer informatie over de pakketen en mogelijkheden?
Neem contact op met de accountmanager.

Contact

Gratis Overstapservice

Wil je overstappen naar een Malmberg methode? Dan zorgt de gratis Overstapservice ervoor dat je snel en makkelijk de overstap kunt maken. Onder begeleiding van jouw persoonlijke overstapcoach wordt alles voorbereid en kun je zo aan de slag!

De Overstapcoach helpt je bij:

 • Alles klaarzetten
 • Jaarplanning maken
 • Methode training
 • Starten met de methode
 • Extra trainingen

Heb je interesse? Plan een afspraak in met de Overstapcoach.

Bekijk de Overstapservice

Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en docenten zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is.

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.

← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om Rekenblokken optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Rekenblokken

Werk je al met (het huidige) Rekenblokken en wil je er nog meer uithalen? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

Bekijk hier het huidige Rekenblokken

Goed van start in het nieuwe studiejaar

Graag helpen we je bij de voorbereidingen op het nieuwe studiejaar. Download of bekijk onderstaand de checklist en ga zorgeloos van start. Neem deel aan een van de sessies tijdens de Summerschool of volg een training om de mogelijkheden van de online leeromgeving te ontdekken. Zo kun je in het nieuwe studiejaar meteen aan de slag!

Naar de pagina

Trainingen en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan.

Trainingen Webinars

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Raak geïnspireerd voor jouw volgende les met Onderwijs van Morgen

Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en docenten zoals jij. Maar ook lesideeën, actuele opdrachten en handige materialen om jouw lessen nog leuker te maken. Haal eruit wat voor jou relevant is.

Jouw accountmanager

Voor alle vragen over leermiddelen, toetsing en ICT-beleid van schoolmanagers, leermiddelencoördinatoren of docenten, kun je terecht bij een van onze accountmanagers. Zij denken graag met je mee over onderwijs op je school.

Neem contact op met de accountmanager in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw accountmanager

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Rekenblokken.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab

Nieuwsberichten