Vier voordelen van rekenen op papier

Veel rekendocenten zullen het zeggen: Rekenen op papier is slim. Natuurlijk kan dat niet altijd, je hebt niet altijd pen en papier bij de hand. Maar in de rekenles is het wél slim om op papier te rekenen. Tijdens een expertmeeting voor de ontwikkeling van het Slimme Rekenschrift legden rekenexperts uit welke voordelen studenten hebben als ze rekenen op papier. 

 

1.       Je maakt het probleem visueel

Paaltjes om een weiland zetten, tapijttegels in een kamer leggen of pizza’s snijden, veel echte rekensituaties zijn duidelijker als je ze tekent op papier. Een belangrijk voordeel van visualiseren is dat je na alle berekeningen makkelijk de relatie kunt leggen tussen de uitkomst en de situatie waar alles mee begon.

 

2.       Je maakt je rekenaanpak zichtbaar

Door van een rekensituatie de rekenstappen op papier te zetten maak je voor jezelf zichtbaar hoe je rekenaanpak is. De docent ziet dat dan ook. Zo kan hij of zij precies zien hoe studenten problemen met getallen oplossen. En als je er niet uitkomt dan kan de docent zien bij welke stap je het anders kunt doen.

 

3.       Je maakt je denkproces lichter

De meeste situaties met getallenwaar studenten mee te maken krijgen, kunnen in een aantal stappen opgelost worden. Je kunt dit uit je hoofd doen maar we weten ook dat het werkgeheugen maar beperkte ruimte heeft. Door elke stap op te schrijven hoef je het niet te onthouden en houd je in je hoofd ruimte vrij om de volgende stap te berekenen.

 

4.       Je bespaart tijd

Maar kost al dat geteken en gereken op papier dan niet meer tijd? Als je precies weet wat je doet kan hoofdrekenen of rekenen met een rekenmachine sneller zijn. Maar als je twijfelt over de uitkomst van je berekening zul je alles opnieuw moeten doen. Op papier kun je precies je gedachtegang nalopen en als je ergens een fout hebtgemaakt kun je vanaf die stap meteen verder rekenen. Dat kan dus wel tijd besparen.

 

Rekenen op papier is een goede gewoonte

Onze experts zijn ervan overtuigd dat rekenen op papier in de rekenles heel zinvol is. Het helpt de student en docent om beter te rekenen. Daarnaast zeggen de experts dat studenten die goed kunnen rekenen ook altijd op kladpapier of in een schrift rekenen. Het is dus een goede gewoonte.

 

Het Rekenschrift vind je in onze webshop.

 

Wil je meer weten over hoe we komen tot een nieuw product? Lees hier dan over het werkproces van het Slimme Rekenschrift.