Het vernieuwde Rekenblokken

Het vernieuwde Rekenblokken

Nieuwe rekeneisen

Het vernieuwde Rekenblokken zit in een nieuw jasje en sluit naadloos aan op de nieuwe rekeneisen die vanaf studiejaar 2022-2023 gelden. Met het vernieuwde Rekenblokken leer jij studenten om met een kritische blik naar rekensituaties in het dagelijks leven te kijken. De rekensituaties die in de contexten behandeld worden hebben wij samen met studenten bepaald, zodat dit herkenbare situaties zijn en hen motiveert om te rekenen.

Kiezen hoe je lesgeeft

Met Rekenblokken heb je instrumenten in handen om les te kunnen geven op een manier die past bij jou en jouw studenten. Hoe jij deze instrumenten in zet is aan jou, jij hebt de regie. Jij weet immers het best wat jouw studenten nodig hebben.

Wil je lesgeven vanuit de bekende rekendomeinen? Of liever aan de hand van rekensituaties uit het dagelijks leven? De keuze is aan jou. Ook een combinatie van beide manieren is mogelijk. Jij kiest hoe je lesgeeft; via domeinroute of themaroute.

Nieuw in Rekenblokken zijn de doceertips: dit zijn tips die jou ondersteunen bij het voorbereiden en geven van jouw lessen (suggesties voor lesstarters, extra uitleg, etc.).


Opbouw van de methode

Om les te geven en te krijgen werk je met de intuïtieve online leeromgeving. Deze leeromgeving wordt al door duizenden mbo-studenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs gebruikt en wordt gewaardeerd om zijn stabiliteit. Het dashboard in de online leeromgeving geeft inzicht en overzicht in de voortgang van je studenten. Op het niveau van alle domeinen of thema’s, lessen en opdrachten kun je zien waar elke student moeite mee heeft.

Aanvullend kan je werken met het leerwerkboek Ondersteunende vaardigheden, een boek met korte uitleg en oefeningen over rekenvaardigheden en rekentaal. En met het Slim Rekenschrift, een ruitjesschrift met ingebouwde rekenhulp, voor het inzichtelijk maken van rekenstappen.

Zelfstandig werken

Met de automatische leerroute bewandelen studenten hun eigen pad en kunnen ze stof overslaan die ze al goed beheersen. Studenten kunnen onder begeleiding van automatische feedback zelfstandig aan de slag met opdrachten, rekentrainers en toetsen. Zo kan jij extra aandacht geven aan studenten die dat nodig hebben. Daarnaast biedt Rekenblokken de mogelijkheid om te differentiëren op basis van diverse toetsen en informatie in de dashboards.

Wil je meer weten over het vernieuwde Rekenblokken?

Bekijk dan de introductievideo waarin je in vogelvlucht ziet waar Rekenblokken voor staat of lees de informatiebrochure voor meer informatie over de uitgangspunten en opbouw van de methode.

Bekijk de introductievideo van Rekenblokken