De ontwikkeling van een rekenschrift

Vanaf 1 juni 2020 is ons nieuwe Slimme Rekenschrift te bestellen. Maar hoe komen we nou tot zo’n nieuw product? In dit artikel vertellen we je graag meer over ons werkproces.

 

“Waarom kun je bij een Rekenblokkenlicentie eigenlijk geen ruitjesschrift bestellen?” Met deze vraag van een docent begon de ontwikkeling van het Slimme Rekenschrift. Ruitjesschriften zijn immers overal te koop maar blijkbaar schaffen studenten er geen aan, terwijl rekenen op papier juist zo goed is voor je rekenvaardigheden. Twee docenten van een andere school kwamen met een mogelijke oplossing. Een rekenschrift met ingebouwde rekenhulp, handige geheugensteuntjes die helpen bij het rekenen. Zo’n schrift willen studenten wel gebruiken.

 

Experts bij elkaar

Als eerste hebben we een expertbijeenkomst georganiseerd om de behoefte van de docent helder te krijgen en in te zoomen op de mogelijkheden en voordelen van rekenen op papier. Want waarom is dat rekenen op papier nu zo belangrijk? En wat is het nut voor de docent en voor de student? En op welke manier maak je het best gebruik van rekenen op papier? Hoe ziet dat eruit?

 

De beste rekentips

Tijdens het tweede deel van de expert sessie stond de student centraal. Welke rekenhulp is het meest relevant voor de meeste studenten?

Er werd gesproken over welke rekenhandelingen de studenten het lastigste vinden, maar ook welke handelingen ze het meest uitvoeren. Daarnaast hebben we gekeken naar verschillen in behoeften. Hebben niveau 2 studenten bijvoorbeeld andere behoeften dan niveau 4 studenten? En welke rekenhulp, tips en voorbeelden zijn dan het beste om bij de hand te hebben? Vervolgens hebben we deze inzichten vertaald naar oplossingen: de deelnemende experts hebben de meest relevante onderdelen geselecteerd.

 

Prototypes voor studenten

Met deze informatie maakte onze ontwerper een prototype. Want we willen natuurlijk ook weten hoe studenten kijken naar zo’n rekenschrift. We hebben honderd exemplaren gemaakt van een prototype van het schrift en aan docenten gevraagd deze te verspreiden onder hun studenten. De studenten hebben via een online enquête hun ervaringen met het rekenschrift met ons gedeeld.

 

Qualitycheck

De laatste stap van het ontwikkelproces bestond uit een laatste qualitycheck. Auteurs van Rekenblokken en interne rekenexperts hebben gekeken of de tips wel pasten bij de uitleg van Rekenblokken. Ook hebben rekendocenten verspreid over Nederland hun mening gegeven over de precieze formulering en de volgorde van de rekentips.

Trots

We danken alle betrokken docenten en studenten en experts voor hun medewerking bij de ontwikkeling van het rekenschrift. We zijn trots op dit Slimme Rekenschrift dat we samen met docenten en experts hebben gemaakt en hopen dat veel studenten hier voordeel van zullen hebben.

 

Het Rekenschrift is vanaf nu te bestellen via de grootboekhandel en onze webshop.

Wil je meer weten over de voordelen van rekenen op papier? Daar lees je meer over in dit artikel .