Licentievoorwaarden educatieve software basisonderwijs Malmberg

Artikel 1 Definities en Interpretatie

1.1 In deze Licentievoorwaarden worden de volgende begrippen als volgt gedefinieerd:

Applicatie: de in de Licentieovereenkomst aangeduide computerprogrammatuur, bevattende een door Malmberg ontwikkeld leersysteem of onderwijsmiddel, met inbegrip van de daarin vervatte werken en informatie en de (toegangs)-beveiliging daarvan, die door of in opdracht van Malmberg is ontwikkeld en/of door Malmberg wordt uitgegeven en/of gedistribueerd, ongeacht de wijze van terbeschikkingstelling.

Duur: de in de Licentieovereenkomst vastgelegde duur van de Licentie.

Gebruiker(s): de persoon of personen ten behoeve van wie een Licentie aan Afnemer wordt verstrekt.

Instelling: een Afnemer die een onderwijsinstelling of groep van onderwijsinstellingen is en met Malmberg een Licentieovereenkomst sluit en een Licentie afneemt op een Applicatie.

Leveringsvoorwaarden: de meest recente versie van de Malmberg Algemene Leveringsvoorwaarden (te vinden op www.malmberg.nl /voorwaarden.htm).

Licentie: het tijdelijke recht op gebruik van de Applicatie dat door middel van het aangaan van de Licentieovereenkomst aan een Afnemer wordt verstrekt.

Licentieovereenkomst: de Overeenkomst tussen Malmberg en Afnemer met betrekking tot de verlening door Malmberg van een Licentie op de Applicatie.

Licentievoorwaarden: deze licentievoorwaarden educatieve software basisonderwijs.

Onbeperkte Duur: een Duur die eindigt op de datum dat Malmberg de Applicatie niet langer aanbiedt omdat de levenscyclus van de aan de Applicatie gerelateerde lesmethode is geëindigd.

Productbeschrijving: de door Malmberg aan de Afnemer en/of Gebruiker(s) al dan niet in elektronische vorm verstrekte of terbeschikkinggestelde beschrijving van de inhoud, werking en functionaliteiten van de Applicatie en eventuele verdere gebruiksvoorwaarden van de Applicatie.

Schooljaar: de periode van 1 augustus tot en met 31 juli.

Educatieve dienstverlener: een Afnemer die voor eigen rekening en risico Licenties inkoopt en wederverkoopt aan Instellingen.

SLA: de tussen Malmberg en Afnemer overeengekomen service level agreement voor de Applicatie.

Updates: nieuwe versies, aanvullingen of verbeteringen van een Applicatie die door Malmberg periodiek en op eigen initiatief worden doorgevoerd of aan Afnemer ter beschikking worden gesteld of toegankelijk worden gemaakt.

1.2 Woorden die in deze Licentievoorwaarden worden geschreven met een beginhoofdletter en niet in dit artikel zijn gedefinieerd, hebben de betekenis zoals daaraan gegeven in de meest recente versie van de Leveringsvoorwaarden.

Artikel 2  Toepasselijkheid en Totstandkoming

2.1 Deze Licentievoorwaarden zijn van toepassing op iedere Licentieovereenkomst die tussen Malmberg en een Afnemer, al dan niet door tussenkomst van een Educatieve dienstverlener, wordt gesloten met betrekking tot een Licentie op een of meerdere Applicatie(s), alsmede op ieder gebruik van de Applicatie door Afnemer en de Gebruikers. De toepasselijke bepalingen van de meest recente versie van de Leveringsvoorwaarden zijn naast en in aanvulling op deze Licentievoorwaarden van toepassing. Deze Licentievoorwaarden en de toepasselijke bepalingen van de meest recente versie van de Leveringsvoorwaarden maken integraal en onlosmakelijk onderdeel uit van de Licentieovereenkomst.

2.2 Deze Licentievoorwaarden zijn ook van toepassing bij eventuele kortlopende proeflicenties die aan Instellingen gratis worden verstrekt.

2.3 In het geval van strijdigheid tussen deze Licentievoorwaarden en de Leveringsvoorwaarden, hebben deze Licentievoorwaarden voorrang.

2.4 Deze Licentievoorwaarden zijn aan Afnemer ter hand gesteld bij bestelling van de Applicatie.

2.5 Licentieovereenkomsten komen tot stand door schriftelijke (waaronder begrepen digitale geschriften) aanvaarding van een bestelling door Malmberg of doordat Malmberg een aanvang neemt met de feitelijke uitvoering van de Licentieovereenkomst.

Artikel 3  Licentie

3.1 Malmberg verstrekt – al dan niet via een Educatieve dienstverlener - aan Afnemer een beperkte, niet exclusieve, niet overdraagbare, niet verpandbare en niet sublicentieerbare Licentie voor online toegang tot en gebruik van de Applicatie onder de voorwaarden en voor de doelstellingen zoals beschreven in de Licentieovereenkomst en deze Licentievoorwaarden. De Licentie wordt verstrekt onder de opschortende voorwaarde van volledige betaling van alle op grond van de Licentieovereenkomst verschuldigde vergoedingen. De Licentie is tevens van toepassing op eventueel door Malmberg ter beschikking gestelde Updates.

3.2 Malmberg en Afnemer houden het ervoor dat het verstrekken van de Licentie geen koop inhoudt van de Applicatie of van een exemplaar of kopie daarvan.

Artikel 4  Gebruiksbeperkingen

4.1 De Afnemer zal toegang tot de Applicatie slechts verstrekken aan die (groepen van) Gebruikers die onder de Licentieovereenkomst vallen.

4.2 Het is Afnemer en de Gebruikers slechts toegestaan de Applicatie te gebruiken en zich toegang te verschaffen tot de daarin opgenomen informatie op de wijze zoals voorgeschreven door Malmberg en/of zoals blijkt uit de functionaliteiten van de Applicatie.

4.3 Bij Applicaties die door Malmberg op afstand beschikbaar worden gesteld via internet of een ander datanetwerk verkrijgt Afnemer toegang via inloggegevens die door Malmberg of via Basispoort worden verstrekt. Afnemer zal de inloggegevens geheimhouden en niet aan een derde ter beschikking stellen of kenbaar maken zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Malmberg. Afnemer is verantwoordelijk voor al het gebruik van de Applicatie dat plaatsvindt door middel van inloggegevens van Gebruikers die vallen onder de Licentieovereenkomst. Malmberg is gerechtigd toegewezen inloggegevens te wijzigen. Malmberg is ten aanzien van Applicaties die op afstand beschikbaar worden gesteld via internet of een ander datanetwerk nimmer gehouden aan Afnemer een fysieke drager met de Applicatie te verstrekken.

4.4 Instelling zal de Applicatie slechts gebruiken op de schoollocatie(s) met de BRIN–code(s) zoals in de Licentieovereenkomst opgenomen. Voor elke schoollocatie van Instelling die over een unieke BRIN-code beschikt, dient Instelling een afzonderlijke Licentie af te nemen. Instelling zal leerlingen en ouders geen toegang verlenen tot de Applicatie buiten de schoollocatie vermeld in de Licentieovereenkomst, tenzij Malmberg daar (door middel van functionaliteit in de Applicatie) toestemming voor geeft.

4.5 Afnemer is niet gerechtigd Applicaties die door Malmberg op afstand beschikbaar worden gesteld via internet of een ander datanetwerk, te downloaden of op apparatuur te installeren, behoudens voor zover Malmberg dat (via de functionaliteiten van de Applicatie) toestaat.

4.6 Het is Afnemer niet toegestaan de Applicatie te gebruiken voor enige derde, niet zijnde een Gebruiker. Geen enkel gebruik door Afnemer of Gebruikers mag ertoe leiden dat sprake is of zou kunnen zijn van al dan niet commerciële exploitatie van de Applicatie door Afnemer of Gebruikers.

4.7 Educatieve dienstverleners verkrijgen slechts het recht Licenties te wederverkopen aan Instellingen en zullen de Applicatie op geen enkele manier zelf gebruiken.

4.8 Voor Afnemers die onderwijsadviesdiensten aanbieden en overige Afnemers die de Applicatie wensen te gebruiken voor andere doeleinden dan het bieden van onderwijs aan Gebruikers die vallen binnen de doelgroep van de betreffende lesmethode, zoals aanbieders van lerarenopleidingen, gelden additionele gebruiksbeperkingen, waaronder de volgende. Zij zullen de Applicatie uitsluitend gebruiken indien en voor zover dat noodzakelijk is om zich in staat te stellen hun eigen dienstverlening aan te bieden en slechts ten behoeve van diensten die specifiek zijn genoemd in de Licentieover-eenkomst. Zulk gebruik zal zich beperken tot het zich verschaffen van toegang tot de Applicatie teneinde inzicht te verkrijgen in de werking en inhoud daarvan, en het demonstreren van de werking en inhoud van de Applicatie aan Instellingen en Gebruikers. Het is hen niet toegestaan toegang tot de Applicatie te verstrekken aan enige derde partij en/of op enige andere wijze.

Artikel 5 Programmatuur van derden

5.1 Indien Malmberg programmatuur van derden ter beschikking stelt, al dan niet als onderdeel van de Applicatie, is Malmberg daarvoor niet aansprakelijk en zullen mogelijk licentievoorwaarden van deze derden van toepassing zijn naast deze Licentievoorwaarden.

Artikel 6 Levering, Installatie en Configuratie

6.1 Bestelling van Applicaties geschiedt bij Malmberg of een door Instelling gekozen en door Malmberg geautoriseerde Educatieve dienstverlener. De Licentie wordt rechtstreeks door Malmberg verstrekt. Facturering geschiedt door Malmberg en/of de aangewezen Educatieve dienstverlener. De levering of het toegankelijk maken van Applicaties geschiedt door Malmberg.

6.2 Malmberg spant zich ervoor in de Applicatie te leveren of toegankelijk te maken binnen de overeengekomen levertijd en op de wijze zoals blijkt uit de Licentieovereenkomst en/of de Productbeschrijving. Leverdata en -tijden zijn niet fataal en Malmberg komt pas in verzuim na een deugdelijke ingebrekestelling waarbij Malmberg een redelijke termijn heeft gekregen voor zuivering van de tekortkoming en deze termijn is verstreken.

6.3 Malmberg levert geen hardware en verleent geen installatie-, implementatie- of configuratiediensten. Afnemer is voor eigen rekening en risico verantwoordelijk voor installatie, implementatie en configuratie van de Applicatie, en voor de faciliteiten die noodzakelijk zijn om toegang te verkrijgen tot de Applicatie en de Applicatie te gebruiken waaronder hardware en een internetverbinding. Voor zover Afnemer hardware laat leveren door een derde partij geschiedt dat, voor zover het betreft de relatie tussen Malmberg en Afnemer, geheel voor eigen rekening en risico van de Afnemer. Malmberg is voor die levering en de hardware niet aansprakelijk, ongeacht of de betreffende derde-dienstverlener door Malmberg is geadviseerd of met Malmberg enige vorm van samenwerking heeft.

Artikel 7  Wijzigingen en Updates

7.1 Malmberg is ten aanzien van Applicaties die door Malmberg op afstand beschikbaar wordt gesteld via internet of een ander datanetwerk, gerechtigd te allen tijde en ter eigen discretie wijzigingen in de inhoud, omvang, technologie of functionaliteiten aan te brengen, of (onderdelen van) de Applicatie te vervangen door functioneel gelijkwaardige programmatuur. Indien wijzigingen aantoonbaar in significante mate en voor Instelling op nadelige wijze ingrijpen op de werkwijze bij een Instelling en/of de essentie van de functionaliteiten van de Applicatie door de wijzigingen aantoonbaar in significante mate en voor Instelling op nadelige wijze wordt aangetast, zal Malmberg de Instelling hierover tijdig van tevoren inlichten. In dat geval kan de Instelling de Licentieovereenkomst schriftelijk opzeggen tegen de datum waarop de wijziging in werking treedt, tenzij deze wijziging gerelateerd is aan wijzigingen in wetgeving of door bevoegde instanties gegeven voorschriften.

7.2 Malmberg zal zich ervoor inspannen Applicaties tijdig aan te passen aan wijzigingen in relevante wet- en regelgeving maar geeft hiervoor geen enkele garantie.

7.3 Malmberg zal Updates van de Applicatie geheel ter eigen discretie uitbrengen. Zij kan daartoe niet worden gedwongen. Afnemer accepteert dat Malmberg Updates zonder nadere toestemming van Afnemer of de Gebruikers kan installeren. Voor zover nodig zullen Afnemer en de Gebruikers hun medewerking verlenen aan het installeren van Updates, bij gebreke waarvan Malmberg het recht heeft toegang tot de Applicatie te ontzeggen. Malmberg heeft het recht voor Updates additionele vergoedingen in rekening te brengen indien deze extra functionaliteiten toevoegen.

7.4 Malmberg is niet gehouden bepaalde eigenschappen of functionaliteiten van de Applicatie te handhaven, te wijzigen of toe te voegen.

7.5 Bij Licenties voor Onbeperkte Duur zal Malmberg vanaf het moment dat de levenscyclus van de betreffende lesmethode is geëindigd de Applicatie niet langer doorontwikkelen en daarvoor geen Updates meer aanbieden, behoudens voor zover Updates door Malmberg noodzakelijk worden geacht voor beveiligingsdoeleinden. Voorgaande kan tot gevolg hebben dat de Applicatie niet langer (volledig en/of correct) functioneert bijvoorbeeld indien Afnemer gebruik gaat maken van een nieuw(e versie  van een) besturingssysteem.

Artikel 8  Service Levels, Back Ups en Support

8.1 Malmberg garandeert gedurende de Duur serviceniveaus en beschikbaarheid van Applicaties die door Malmberg op afstand beschikbaar wordt gesteld via internet of een ander datanetwerk, conform de voor de betreffende Applicatie overeengekomen SLA. Malmberg heeft het recht de SLA eenzijdig te wijzigen indien zwaarwegende belangen van Malmberg, Afnemer, Gebruikers of derden dat naar mening van Malmberg vereisen.

8.2 Voor zover Afnemer onderhouds- of ondersteu-ningsdiensten laat verrichten door een derde partij geschieden die diensten voor zover het betreft de relatie tussen Malmberg en Afnemer, geheel voor eigen rekening en risico van de Afnemer. Malmberg is voor die diensten en de gevolgen daarvan niet aansprakelijk, ongeacht of de betreffende derde-dienstverlener door Malmberg is geadviseerd of met Malmberg enige vorm van samenwerking onderhoudt.

8.3 Gegevens die door Afnemer of Gebruikers worden ingevoerd in de Applicatie, waaronder leer- en voortgangsresultaten, worden daarin opgeslagen gedurende het lopende Schooljaar. Malmberg verzorgt gedurende het Schooljaar back ups van deze gegevens. Aan het einde van het Schooljaar worden de gegevens door Malmberg verwijderd uit de Applicatie. Afnemer is zelf verantwoordelijk de gegevens tijdig te exporten uit de Applicatie. Malmberg garandeert niet dat zij na verwijdering van gegevens uit de Applicatie nog back ups beschikbaar heeft.

8.4 Malmberg verleent geen onderhoudsdiensten ten aanzien van on-premises Applicaties tenzij expliciet overeengekomen in een afzonderlijke schriftelijke onderhoudsovereenkomst.

Artikel 9 Systeemvereisten

9.1 De computer(s), server(s), programmatuur en/of het netwerk van Afnemer waarop of in verband waarmee de Applicatie zal worden gebruikt dienen minimaal aan de systeemvereisten te voldoen en te blijven voldoen zoals vermeld op de website van Malmberg (www.malmberg.nl). Malmberg garandeert niet dat Applicaties volledig en juist zullen blijven functioneren indien deze gebruikt worden in combinatie met andere computerprogrammatuur of hardware dan vermeld in de systeemvereisten.

9.2 Afnemer zal aan Malmberg steeds tijdig alle in redelijkheid voor de levering of het toegankelijk maken van de Applicatie benodigde informatie verstrekken en staat in voor de juistheid en volledigheid daarvan.

Artikel 10 Garanties en Vrijwaring

10.1 Malmberg garandeert dat indien de systemen van Afnemer voldoen aan de gestelde systeemvereisten zoals bedoeld in Artikel 9, de Applicatie gedurende de Duur in essentie functioneert conform de Productomschrijving (behoudens voor zover daarvan wordt afgeweken door middel van Updates) en de SLA en passend beveiligd is en zal blijven via het ter beschikking stellen van Updates en patches. Voor het overige wordt (toegang tot) de Applicatie geleverd “as is” en worden alle overige (impliciete) garanties, waaronder enige garantie van geschiktheid, veiligheid of kwaliteit, geheel uitgesloten, voor zover wettelijk toegestaan en niet anders overeengekomen in de Licentieovereenkomst.

10.2 Vanaf het moment van beschikbaarstelling van een Update vervalt de garantie voor zover het de eerdere versie van de Applicatie betreft.

10.3 Malmberg is onder de garantie slechts gehouden, naar keuze van Malmberg, zich in te spannen tot herstel van gebreken in een volgende Update of het restitueren van vooraf betaalde vergoedingen naar rato van de resterende periode van de Duur, dit laatste onder gelijktijdig beëindigen van de toegang tot de Applicatie. De garantie geldt slechts voor gebreken die niet voor risico van Afnemer komen en die schriftelijk en gedetailleerd bij Malmberg worden gemeld.

10.4 Malmberg garandeert niet dat Applicaties zonder onderbreking zullen werken en/of dat steeds alle gebreken worden hersteld.

10.5 Malmberg is nimmer gehouden tot herstel van verminkte of verloren gegane gegevens.

10.6 Afnemer staat ervoor in dat zij en de Gebruikers de Applicatie zorgvuldig gebruiken en door het gebruik daarvan niet onrechtmatig zullen handelen jegens Malmberg of derden. Afnemer vrijwaart Malmberg ter zake alle aanspraken van derden, schade en kosten ten gevolge van of voorvloeiend uit het gebruik van de Applicatie door Afnemer en/of de Gebruikers, op welke wijze dan ook ontstaan.

Artikel 11 Duur en (Gevolgen van) Beëindiging

11.1 Afnemer verkrijgt het recht de Applicatie te gebruiken gedurende één Schooljaar tenzij in de Licentieovereenkomst een langere Duur is overeengekomen.

11.2 Indien de Licentie wordt verstrekt voor een groep Gebruikers voor één Schooljaar, dan wordt deze stilzwijgend telkens met één Schooljaar verlengd tegen de vergoedingen en voorwaarden die gelden aan het begin van dat nieuwe Schooljaar, tenzij de Licentie door één der partijen schriftelijk vóór 1 juli wordt opgezegd via Uitgeverij Malmberg, t.a.v. Instellingenservice basisonderwijs, uitsluitend schriftelijk via Postbus 233, 5201 AE ’s-Hertogenbosch of per e-mail via de website van Malmberg (www.malmberg.nl).

11.3 Indien de Licentie wordt verstrekt voor één Gebruiker voor één Schooljaar (in deze Licentievoorwaarden: een “individuele licentie”), dan vervalt de Licentie na ommekomst van dat Schooljaar van rechtswege en is deze niet tussentijds opzegbaar.

11.4 Indien de Licentie wordt verstrekt voor een bepaalde Duur van langer dan één Schooljaar (4 of 8 jaar), dan vervalt de Licentie na ommekomst van de Duur van rechtswege en is deze niet tussentijds opzegbaar.

11.5 Indien de Licentie wordt verstrekt voor Onbeperkte Duur zal Malmberg voorafgaand aan het aflopen van het laatste Schooljaar in de levenscyclus van de betreffende methode, aan Instelling meedelen op welke datum de Licentie zal eindigen en de toegang tot de Applicatie zal worden afgesloten. Deze licentie is niet tussentijds opzegbaar.

11.6 Malmberg is, zonder dat een ingebrekestelling noodzakelijk is, gerechtigd de Licentie tussentijds en met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk te beëindigen, zonder daardoor tot enige vorm van schadevergoeding of restitutie verplicht te zijn, (i) indien Afnemer of de Gebruikers de Applicatie in strijd met de Licentieovereenkomst gebruiken, dan wel anderszins toerekenbaar tekortschieten in de nakoming van hun verplichtingen, (ii) indien Malmberg in redelijkheid mag aannemen dat Afnemer zijn verplichtingen niet zal (kunnen) nakomen of (iii) indien een licentiegever van Malmberg enige voor levering benodigde licentie beëindigt. Voorgaande doet niet af aan eventuele overige rechten van Malmberg, zoals het recht tot opschorting of verrekening, het recht volledige schadevergoeding te vorderen en het recht maatregelen te treffen om haar rechten te bewaren.

11.7 Bij wijziging van naam- en adresgegevens en bij fusie of ontvlechting van de organisatie van Instelling, dient Instelling Malmberg hierover schriftelijk te informeren, tenminste dertig dagen voorafgaand aan de ingangsdatum van de wijziging. Licentieovereenkomsten met een Onbeperkte Duur worden van rechtswege beëindigd op het moment van een organisatorische fusie of ontvlechting. Instelling heeft geen recht op restitutie van eventueel vooruit betaalde bedragen. De betreffende school krijgt een nieuwe Licentieovereenkomst aangeboden o.b.v. de nieuwe organisatorische situatie.

11.8 Bij faillissement of surséance van betaling dient de Afnemer, of de haar vertegenwoordigende persoon, Malmberg hierover terstond schriftelijk te informeren. In geval van faillissement of surséance van betaling heeft Malmberg het recht om de toegang tot de Applicatie met directe ingang te beëindigen, beperken of op te schorten en de Licentieovereenkomst met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zonder daardoor verplicht te worden tot betaling van enige schadevergoeding of restitutie.

11.9 Bij beëindiging van de Licentieovereenkomst dient de Afnemer het gebruik van de Applicatie per direct te staken en gestaakt te houden, de Applicatie onmiddellijk te verwijderen van alle systemen van de Instelling en alle eventuele kopieën van de Applicatie aan Malmberg af te staan.

11.10 Afnemer heeft niet het recht de Licentieovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden.

Artikel 12 Vergoeding en Betaling

12.1 Afhankelijk van het soort Licentie betaalt Afnemer voor de Licentie elke Duur een door Malmberg vast te stellen vergoeding dan wel een eenmalig bedrag, zoals vastgelegd in de Licentieovereenkomst.

12.2 Indien Afnemer een Licentie per Schooljaar heeft wordt de vergoeding jaarlijks opnieuw berekend o.b.v. het door Malmberg voor het komende Schooljaar vastgestelde tarief en het totaal aantal leerlingen op de betreffende schoollocatie conform de bij Malmberg op dat moment bekende officiële DUO gegevens. Eventuele verhoging van de vergoeding op grond van deze bepaling geeft Afnemer niet het recht op ontbinding van de Licentieovereenkomst.

12.3 Alle vergoedingen zijn, tenzij anders overeengekomen, in euro’s en inclusief BTW en eventuele overige belastingen of heffingen.

12.4 Bij een Licentie per Schooljaar vindt facturatie jaarlijks plaats aan het begin van het Schooljaar. Bij een eenmalige vergoeding vindt facturatie van het volledige bedrag vooraf plaats.

12.5 Afnemer komt geen recht toe tot op enige vorm van opschorting, verrekening, retentie of reclame.

12.6 De bepalingen in dit Artikel 12 gelden slechts voor zover Instelling geen afwijkende afspraken heeft gemaakt met de Educatieve dienstverlener.

Artikel 13 Intellectuele Eigendom

13.1 Alle intellectuele eigendomsrechten met betrekking tot de Applicatie en de Productbeschrijving, en alle overige informatie, materialen of data die door Malmberg aan Afnemer worden verschaft of ter beschikking gesteld, berusten bij Malmberg, haar licentiegevers of diens toeleveranciers.

13.2 De Licentie strekt zich niet uit tot de broncode. De broncode van de Applicatie en de bij de ontwikkeling gemaakte technische documentatie worden nimmer aan Afnemer ter beschikking gesteld. Het is Afnemer en de Gebruikers niet toegestaan zonder toestemming van Malmberg de Applicatie en/of de daarbij behorende Productbeschrijving te (laten) wijzigen, verveelvoudigen, decompileren of reverse engineeren, behoudens voor zover toegestaan krachtens dwingend recht.

13.3 Malmberg heeft het recht technische voorzieningen aan te brengen ter bescherming van de Applicatie en/of enige daaraan gekoppelde of gerelateerde programmatuur, databestanden of websites. Het is Afnemer niet toegestaan deze technische voorzieningen te (laten) verwijderen, te (laten) wijzigen of te (laten) omzeilen.

13.4 Zodra Afnemer ervan op de hoogte raakt dat Gebruikers of derden inbreuk (dreigen te) maken op de intellectuele eigendomsrechten van Malmberg, (dreigen te) handelen in strijd met de Licentieovereenkomst of deze Licentievoorwaarden, of de Applicatie (dreigen te) gebruiken op een wijze die niet is toegestaan, zal Afnemer Malmberg daarover terstond informeren en redelijkerwijs meewerken aan het beëindigen van de ongeoorloofde handelwijze van deze derde.

13.5 Malmberg vrijwaart Afnemer tegen aanspraken van derden gebaseerd op de stelling dat de Applicatie inbreuk zou maken op een IE-Recht van die derde, onder voorwaarde dat Afnemer Malmberg onverwijld schriftelijk informeert over het bestaan en de inhoud van de aanspraak en de afhandeling van de zaak, waaronder het treffen van eventuele schikkingen, geheel overlaat aan Malmberg. De verplichting tot vrijwaring vervalt indien de verweten inbreuk verband houdt met wijzigingen die Afnemer zonder schriftelijke toestemming van Malmberg in de Applicatie heeft aangebracht of heeft laten aanbrengen. Indien in rechte onherroepelijk vaststaat dat de Applicatie inbreuk maakt op enig IE-Recht van een derde of indien naar het oordeel van Malmberg een gerede kans bestaat dat een zodanige inbreuk zich voordoet, zal Malmberg er, indien mogelijk, voor zorgdragen dat Afnemer de Applicatie of een functioneel gelijkwaardige applicatie kan blijven gebruiken. Iedere andere of verdergaande vrijwaringsverplichting van Malmberg is uitgesloten.

Artikel 14 Persoonsgegevens en Beveiliging

14.1 Malmberg heeft zichzelf verbonden aan de privacyreglementen van haar brancheorganisatie GEU en aan de meest recente versie van het Convenant Digitale Onderwijsmiddelen en Privacy dat door de GEU is afgesloten met de sectorraden en vertegenwoordigers van distributeurs van digitale onderwijsmiddelen (het “Convenant”), waaronder aan de daarin neergelegde verplichtingen met betrekking tot beveiliging van persoonsgegevens.

14.2 Voor de verwerking van persoonsgegevens van leerlingen door middel van de Applicatie, wordt Instelling aangemerkt als de verwerkingsverantwoordelijke en Malmberg als de verwerker in de zin van de geldende regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens.

14.3 De Model Verwerkersovereenkomst behorende bij het Convenant zal tussen Malmberg en Instelling gelden als verwerkersovereenkomst in de zin van de geldende regelgeving op het gebied van de bescherming van persoonsgegevens. Voor elke Applicatie die Malmberg aanbiedt heeft zij een zogenaamde privacy bijsluiter opgesteld waarin tussen partijen is vastgelegd welke persoonsgegevens worden verwerkt en voor welke doeleinden. De Model Verwerkersovereenkomst en de bijlagen daarbij maken integraal onderdeel uit van de Licentieovereenkomst en partijen verbinden zich hierbij te handelen conform deze documenten.

14.4 De van toepassing zijnde privacyreglementen, verwerkersovereenkomst en bijlagen, waaronder de privacy bijsluiters zijn te vinden op www.malmberg.nl/privacy.htm.

14.5 Instelling zal passende maatregelen treffen om haar systemen, netwerk en infrastructuur te beveiligen en zal te allen tijde adequate antivirus-programmatuur in werking hebben.

Artikel 15 Audits

15.1 Malmberg heeft het recht bij Afnemer aangekondigde en onaangekondigde audits uit te (laten) voeren teneinde te (laten) controleren op de naleving van de bepalingen in deze Licentievoorwaarden. Afnemer verleent Malmberg en/of door haar ingeschakelde derden ten behoeve van audits op eerste verzoek toegang tot haar gebouwen, systemen en boekhouding en zal alle medewerking verlenen aan door of namens Malmberg uit te voeren audits. Audits vinden in beginsel slechts plaats tijdens normale werktijden en Malmberg spant zich ervoor in dat audits de normale bedrijfsvoering van Afnemer zo min mogelijk verstoren of beperken. Instelling brengt geen kosten in rekening voor de door haar verleende medewerking aan de audit. De eigen kosten en de kosten van door Malmberg ingeschakelde derden worden door Malmberg gedragen tenzij de audit onregelmatigheden aan het licht brengt. In dat geval komen deze kosten voor rekening van Afnemer voor zover redelijk, onverminderd enige overige rechten van Malmberg. Malmberg zal informatie die zij als gevolg van audits verkrijgt vertrouwelijk behandelen in overeenstemming met het ter zake bepaalde in de Voorwaarden.

Artikel 16  Aansprakelijkheid

16.1 Malmberg is jegens Afnemer niet aansprakelijk voor enige schade of kosten die Afnemer lijdt of maakt voortvloeiend uit of samenhangend met het gebruik van de Applicatie (storingen aan de server daaronder begrepen), waaronder voor schade ten gevolge van verlies of beschadiging van gegevens (waaronder begrepen inloggegevens en Gebruikersgegevens), documenten, programmatuur of databestanden.

16.2 Indien Malmberg desondanks aansprakelijk wordt geacht, is haar aansprakelijkheid beperkt op de wijze als in de volgende artikelleden bepaald.

16.3 De totale aansprakelijkheid van Malmberg is in alle gevallen beperkt tot een bedrag ter hoogte van de vergoeding per schooljaar (zo nodig: naar rato) die Afnemer heeft betaald voor de betreffende Licentie, over het schooljaar waarin de schadeveroorzakende gebeurtenis zich heeft voorgedaan.

16.4 Dit artikel beperkt op geen enkele wijze de aansprakelijkheid van Malmberg voor schade die het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van Malmberg zelf (“eigen handelen”) en/of haar bedrijfsleiding.

Oktober 2018