Leesrijk maakt leerlingen taalkrachtiger

Leesrijk maakt leerlingen taalkrachtiger

Stimuleert leesmotivatie door keuze
Versterkt samenhang tussen vaardigheden
Flexibel en direct inzetbaar zonder voorbereiding

Leesrijk maakt leerlingen taalkrachtiger

Lees je rijk met Talent! 

Leesrijk is aanvullend lesmateriaal op de methode Talent voor de onderbouw met focus op het bevorderen van leesvaardigheid en leesplezier. Leesrijk bestaat uit sets van kaarten die je in verschillende samenstellingen kunt inzetten: een startkaart lezen met transfermogelijkheden naar kaarten voor (meer) lezen, schrijven en woordenschat.

"Je ervaart als docent met Leesrijk alle hulp om het leesplezier te vergroten."

Stimuleert leesmotivatie door keuze
Leerlingen worden o.a. door keuze gemotiveerd om te werken aan het versterken van hun eigen taal krachtigheid. De leesmotivatie neemt toe door het gebruik van aantrekkelijke fragmenten, rijke teksten en prikkelende opdrachten.

Alle teksten zijn authentiek en worden thematisch geordend, zodat leerlingen snel kunnen kiezen voor een thema binnen hun eigen interessegebied.

Flexibel en direct inzetbaar zonder voorbereiding
Geen klas, geen leerling en geen dag is hetzelfde. Als docent ga je hier flexibel mee om en stem je je lessen daarop af. Door een flexibel aanbod heb je als docent de vrijheid om de sets op een passende manier in te zetten. Je kunt Leesrijk als extra materiaal inzetten naast je reguliere methode of bepaalde onderdelen daaruit vervangen.

Vanwege het stapelbare aanbod kan de tijd die je eraan besteedt variëren. Je kunt de kaarten in tien minuten inzetten als opstarter of afsluiter van een lesuur, maar je kunt ze ook lesvullend gebruiken, door uitbreidingskaarten te gebruiken of interactie te stimuleren op basis van de opdrachten, reflectie of (peer)feedback.

Stimulerend door rijke teksten en variatie
‘Waarom moet ik dit leren?’ is een veel gestelde - en volkomen terechte - vraag door leerlingen. Wanneer leerlingen de relevantie inzien van een activiteit, zullen ze eerder geneigd zijn die activiteit ook uit te voeren. Leesrijk bevat authentieke, rijke teksten: teksten die leerlingen daadwerkelijk kunnen tegenkomen, thuis of op school. Wanneer een leerling ‘het echte leven’ weerspiegeld ziet in een tekst of taak vergroot dat de waarde, het nut of het belang, ervan.

Versterkt samenhang tussen vaardigheden
Als vervolg op de startkaart kunnen leerlingen aan de slag met een uitbreidingskaart. Elke uitbreidingskaart heeft een duidelijke relatie met de tekst op de startkaart en geeft ruimte voor verdere verkenning of verdieping van het onderwerp. Het aanbieden van vaardigheden in samenhang werkt versterkend voor die taaldomeinen. Het draagt bij aan de betekenis en samenhang van verschillende vakonderdelen en helpt betekenis geven aan een nieuwe context.

Leesrijk kun je op verschillende manieren inzetten tijdens je les. Benieuwd naar een aantal lesscenario's? Download de lesscenario's hier.

Gratis als je werkt met Talent!
Werk je met onze methode Talent dan is Leesrijk gratis te gebruiken. In de online leeromgeving vind je alle materialen. Het docentenmateriaal bevat een map met alle PDF bestanden (Verschillende themakaarten, een handleiding en de lesscenario's).

Werk je niet met Talent maar ben je nieuwsgierig naar Leesrijk en wil je een gratis online set ontvangen? 

Vraag een gratis set aan