Search

Dyslexie

Digitaal leren met dyslexie

Leerlingen met dyslexie hebben moeite met taal. Het lezen, spellen en schrijven, gaat bij deze leerlingen moeizamer dan bij leerlingen zonder dyslexie. Op het vmbo is 15% van de leerlingen dyslectisch. Op de havo is dit 11% en op het vwo 6%.

Geteste dyslexiesoftware voor het voortgezet onderwijs

Via internet is dyslexiesoftware beschikbaar die te integreren is met de digitale leeromgeving voor het voortgezet onderwijs van Malmberg.

Met uitzondering van het “lesstof” gedeelte van de online leeromgeving van MAX, is de dyslexiesoftware uitstekend te gebruiken.
De reden hiervoor is dat lesstof nu nog bestaat uit afbeeldingen van lesmateriaal. We zijn stapsgewijs bezig met het vervangen van deze afbeeldingen door tekst zodat de dyslexiesoftware hier wel mee kan omgaan. Je wordt proactief op de hoogte gesteld wanneer dit voor jouw methode gereed is. Tot dat moment verwijzen wij je naar de Dedicon waar je pdf materiaal kunt bestellen voor je betreffende methode. Malmberg zelf levert geen pdf’s.

In onderstaand schema vind je goede voorbeelden van hulpmiddelen die getest zijn en goed werken binnen de digitale leeromgeving voor het voortgezet onderwijs van Malmberg. Je kunt direct doorklikken naar de pagina waarop wordt uitgelegd hoe je genoemde hulpmiddelen kunt installeren.

Gratis software
Browser Chrome Chrome iOS IE Firefox
WebHelp Speakit! Instellingen Instellingen Speechify
Lettergrootte Ja Ja Ja
Lettertype Ja Ja Ja
Letterafstand Ja
Regelafstand Ja
Tekstkleur Ja
Achtergrondkleur Ja
Leesliniaal Ja
Voorleeshulp Ja Ja Ja

Betaalde software
Browser Firefox IE Chrome/Firefox/IE Chrome/Mac/IE
Kurzweil ClaroRead Sprinter (Sprint Plus) Readspeaker
Lettergrootte Ja
Lettertype
Letterafstand Ja
Regelafstand Ja
Tekstkleur Ja
Achtergrondkleur
Leesliniaal Ja
Voorleeshulp Ja Ja Ja Ja