Geen vakantie maar thuis aan de slag: hoe krijg je de kids aan het leren?

Op de site van Omroep Brabant vind je het volledige artikel en de video met Arjanne Hoogerman .

EINDHOVEN - Nu de scholen dicht zijn, hebben veel kinderen het gevoel dat ze er een gratis vakantie bij hebben gekregen. Het is juist de bedoeling om zelf met papa of mama met de lesstof aan de slag te gaan. Maar hoe krijg je kinderen zover dit te doen?

“Doe niet net alsof je de leerkracht bent”, tipt Arjanne Hoogerman, onderwijsspecialist bij Malmberg uit Den Bosch, het bedrijf dat veel schoolboeken maakt. “Ga niet een hele les geven. En dingen die een leerkracht moet uitleggen, bijvoorbeeld een bepaald spellingsprobleem, laat dat ook bij de leerkracht.”

'Belangrijk dat leraar in controle blijft'Die leerkracht bepaalt samen met Malmberg wat er online aan lespakketten worden aangeboden voor thuisonderwijs. “Het is belangrijk dat de leerkracht in controle blijft”, zegt Hoogerman.

Alle kinderen die op school gebruik maken van de leermethodes van Malmberg, kunnen bij die online pakketten. En het bedrijf zegt te onderzoeken of die lesmethoden nog breder aangeboden kunnen worden.

'Voer een gesprek of lees samen een boek'Ondertussen hoef je je als ouder bepaald niet nutteloos te voelen. “Een gesprek voeren, of samen een boek lezen”, noemt Hoogerman als voorbeeld. “Dat is ook al werken aan woordenschat.”