Informatie per jaargroep en proeflessen

Met behulp van de proeflessen krijg je een indruk van hoe er met Gelukskoffer gewerkt wordt en bieden we je de gelegenheid om Gelukskoffer uit te proberen in de klas. Er zijn proeflessen voor alle jaargroepen.

Wil je uitgebreider kennismaken met Gelukskoffer? Vraag dan een zichtzending en proeflicentie aan.

Zichtzending en proeflicentie

Groep 1 en 2

Ollie, Lukkie & Ruupie op avontuur

In 8 afleveringen volgen kleuters online een animatieserie – ingesproken door Jörgen Raymann – waarin ze kennismaken met Gelukskoffer Lukkie en zijn beste vriend Ruupie, die op een avontuurlijke reis ontdekken wat geluk is.
Aan elk verhaal/thema zijn diverse verwerkingsopdrachten gekoppeld: filosoferen, knutselen, tekenen, bewegen en spel. De leerkracht heeft zelf de vrijheid om per les een passende werkvorm te kiezen.

Proefles
Met deze les staan we stil bij wat geluk betekent voor de kinderen en voor jou als leerkracht. Ga samen aan de slag om een pan met “blijsoep” te maken. Veel plezier!

Download de proefles 'Wat is geluk?'

 • verhalende animaties
 • praatplaat bij iedere les
 • spelenderwijs 7 thema's rondom geluk ontdekken
 • veel vrijheid voor leerkracht

Groep 3

 • Geluksrad
 • aandacht voor hoofd, hart & handen
 • ieder kind een eigen werkboek

Geluksrad

Voor leerlingen uit groep 3 krijgt geluk een extra betekenis omdat het Geluksrad – dat ze zelf in beweging mogen zetten – bepaalt welke gelukslessen ze gaan volgen (achter de schermen, heeft de leerkracht daar stiekem invloed op).
Het Geluksrad komt elke keer bij een andere werkvorm uit: hoofd, hart en handen. Hieraan zijn speelse doe-, denk- en knutselopdrachten gekoppeld die leerlingen meer over geluk leren.

Proefles
De kinderen ontdekken dat denken een grote invloed heeft op hoe je je voelt. Iemand die positief denkt en optimistisch is, voelt zich vaak gelukkiger. In deze les gaan de kinderen aan de slag om een dankbrief te schrijven aan iemand die in het verleden iets aardigs voor ze heeft gedaan.

Download de proefles 'Positief denken'

Groep 4

Jongste Geluksprofessor geeft spelenderwijs lessen in geluk

Leerlingen uit groep 4 maken in een serie van 8 afleveringen kennis met een Geluksprofessor – gespeeld door Julian Ras, bekend van o.a. Dummie de Mumie en Alleen op de wereld – die alles vertelt over geluk. Hij wordt daarbij geholpen door een Geluksreporter die voor hem op onderzoek uitgaat.
Na elk filmpje verwerken leerlingen wat ze geleerd hebben in gesprekken, opdrachten en in hun werkboek.

Proefles
We staan met de kinderen stil bij wat dankbaarheid is, waarom het belangrijk is en hoe je dankbaarheid kunt uiten. Ook kijken we welk effect het uiten van dankbaarheid heeft op je eigen geluksgevoel en op dat van een ander.

Download de proefles 'Dankbaarheid'

 • jongste Geluksprofessor geeft les
 • aansprekende filmpjes
 • afwisselende opdrachten (freubels)

Groep 5

 • individueel en in groepjes aan de slag
 • 7 thema's verwerkt in verhalen
 • actieve ouderbetrokkenheid

Aansprekend verhaal bij ieder thema

Een groot deel van geluk is te beïnvloeden door bewust gedrag. In de lessen voor groep 5 ontdekken leerlingen waar zij gelukkig van worden en hoe ze hier zelf invloed op kunnen uitoefenen.
Aan de hand van verhalen, aansprekende voorbeelden en filmpjes gaan ze individueel of in groepjes aan de slag met de opdrachten in hun werkboek.

Proefles
We staan in deze les stil bij wat ‘talent’ betekent. De kinderen ontdekken wat hun eigen talenten zijn en hoe ze hun talenten kunnen inzetten. Kinderen leren deze les ook waarom het herkennen van je eigen talenten en passie zo belangrijk is.

Download de proefles 'Talenten'

Groep 6

Theorie positieve psychologie in kindertaal

In groep 6 biedt een duidelijke presentatie de leerkracht de mogelijkheid om de lessen deels door de leerlingen te laten geven. Door zelf de kennis over te dragen, beklijft het vaak nog beter. De leerlingen verwerken de theorie vervolgens individueel en in groepjes in hun werkboek.

Proefles
We staan er bij stil dat ieder mens uniek is en bekijken de relatie tussen zelfwaardering en zelfvertrouwen. Als je een goede zelfwaardering hebt, is dit van positieve invloed op je welbevinden/geluksgevoel en dus op je zelfvertrouwen.

Download de proefles 'Zelfvertrouwen'

 • kinderen kunnen zelf de lessen geven
 • duidelijke presentatie van de theorie
 • kinderen organiseren afsluitende Geluksdag

Groep 7

 • geïnspireerd door verhaal van Joseph Oubelkas
 • boeiende animatie
 • multimediale lessen

Schrijver Joseph Oubelkas introduceert thema's

Groep 7 krijgt multimediale lessen van gastspreker en schrijver Joseph Oubelkas, auteur van o.a. het boek '400 brieven van mijn moeder'. Hij werd 15 jaar geleden ten onrechte gearresteerd en opgesloten in een Marokkaanse gevangenis. Nu gebruikt hij zijn levenslessen om de leerlingen lessen in geluk te geven.
Terwijl de leerlingen aan de slag gaan met gevarieerde verwerkingsopdrachten, breekt Joseph af en toe in met een Whatsappje, filmpje, mailtje, Instagram- of audiobericht.

Proefles
In deze les leren kinderen hoe belangrijk het is om te durven dromen (groot en klein), en dat ze niet bang moeten zijn om uitgelachen te worden.

Download de proefles 'Toekomstdromen'

Groep 8

Gelukswijzer

Kinderen in groep 8 staan voor een belangrijk moment in hun leven: het afscheid van de basisschool en een nieuw begin in de brugklas. In de lessen voor deze groep staan ‘Motivatie en Keuzes maken’ centraal. De lessen in deze groep zijn ontwikkeld samen met Anton Philips - bedenker van het MotivatieKompas, dat jongeren helpt bij hun studiekeuze. Aan het eind van de lessenreeks hebben de leerlingen hun eigen Gelukswijzer ingevuld.

Proefles
Kwaliteiten zeggen waar je goed in bent en hoe je dingen doet. Kernwaarden zeggen waarom je iets wel doet en wat belangrijk voor je is. Tijdens deze opdracht gaan de kinderen bepalen welke kernwaarden belangrijk voor hen zijn.

Download de proefles 'Kernwaarden'

 • Anton Philips introduceert thema's met filmpje
 • kinderen maken hun eigen actieplan
 • goede voorbereiding op overstap naar middelbare school