Search

GIS in de klas

Werken met data bij aardrijkskunde, economie, biologie of geschiedenis

Een geografisch informatie systeem (GIS) is een technologie om ruimtelijke data inzichtelijk te maken en daar analyses op uit te voeren. Daarmee is het een ideale tool voor het onderwijs. Lees meer tips én meld je aan voor een training.

Een geografisch informatie systeem (GIS) maakt gebruik van verschillende datasets. Die data staan vaak in verschillende tabellen en dat kan nog weleens onoverzichtelijk worden. Door deze data om te zetten in een kaart, wordt het een overzichtelijker geheel en kun je in één oogopslag allerlei informatie uit de kaart halen.

GIS kan niet alleen worden gebruikt door het bedrijfsleven, maar ook in het onderwijs – bijvoorbeeld als aanvulling op de bestaande lesstof. Door leerlingen aan de slag te laten gaan met GIS, leren ze niet alleen werken met software, maar oefenen ze ook allerlei geografische vaardigheden. Het gebruik van GIS heeft zo heel wat voordelen.


Een vakoverstijgende tool

GIS is niet alleen goed te gebruiken bij de aardrijkskundeles.

Ook voor vakken als economie, biologie of geschiedenis is GIS een handig hulpmiddel. Laat leerlingen in het voortgezet onderwijs bijvoorbeeld berekenen hoeveel klanten er in een straal van vijf kilometer van een winkel wonen. Is dit genoeg om de drempelwaarde te halen? Of zet leerlingen aan het werk met milieuvraagstukken of laat ze de ontwikkeling van steden in kaart brengen. Zo kunnen leerlingen aan de hand van zelfgemaakte kaartjes verbanden leggen tussen de theorie en de praktijk.


Gratis software

Er zijn verschillende GIS-pakketten die je in de klas kunt gebruiken. Een goed pakket is QGIS, een open source GIS-programma dat je gratis kunt downloaden. QGIS is in vele talen vertaald, waaronder in het Nederlands. Om de basisprincipes van dit programma onder de knie te krijgen, biedt uitgeverij Malmberg bij de VO-methodes Humboldt en De wereld van zes eenvoudige en overzichtelijke lessen aan. Heb je interesse in het gebruik van deze QGIS lessen op school? Neem dan contact op met Falco Zwinkels.

GIS training