Lijn 3

Lijn 3

Met Lijn 3 leren kinderen niet alleen letters en woorden, maar ontdekken ze ook de wereld om hen heen. De letter staat centraal in deze methode, die met prikkelende thema’s inspeelt op de belevingswereld van kinderen. Deze nadruk op beleven en ontdekken zorgt voor bovengemiddelde leerresultaten.

Zichtzending en proeflicentie

Lijn 3
  • De letter centraal
  • Ontdek de wereld
  • Samen leren lezen

Hallo! Hoe kunnen we je helpen?

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Wie wil er nu niet die leerkracht zijn die hét verschil maakt in het leven van zijn of haar klas? Natuurlijk, een lesmethode is niet de enige factor die daarin meespeelt, maar wel een belangrijke. Want hoe beter de methode past bij jullie school en onderwijsvisie, hoe meer jij de kinderen kunt meegeven in hun schoolcarrière en latere leven. Leerkrachten geven vaak aan dat ze opzien tegen het kiezen van een nieuwe methode. We helpen je hier graag bij.

Soepel overstappen op een nieuwe methode

Ben je toe aan een nieuwe lesmethode? Dan is het zaak om het proces grondig én vlot te doorlopen. Deze visuele route laat op een leuke wijze zien welke service en hulpmiddelen er worden aangeboden tijdens het keuzeproces. Wij helpen je op weg om tot de juiste beslissing te komen.

Download de Routeplanner

Tip: De gloednieuwe Routeplanner is er ook in posterformaat. Print de plaat uit en hang ‘m op in de lerarenkamer, dan profiteren je collega’s er ook van.

Back

Go to previous tab
Back button

Wil je Lijn 3 meteen ontdekken?

Onze methode Lijn 3 staat voor de letter centraal en prikkelende thema's. We hebben uitgebreide informatie voor je zodat jij kan kijken of onze methode aan je eisen voldoet.

Lijn 3 ontdekken in een paar stappen

Maak kennis met de verschillende onderdelen van onze leesmethode en ontdek hoe jij het verschil kunt maken in de klas. Bekijk hieronder hoe alles werkt, hoe het lesmateriaal eruitziet en hoe Lijn 3 de kinderen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen.

Onze belofte aan jou

De drie belangrijkste redenen om voor Lijn 3 te kiezen

De letter centraal

Lijn 3 stelt de letter centraal en leert kinderen écht lezen. En dat gaat verder dan alleen het herkennen van een woordbeeld. Dankzij de wandkaarten en letterfilmpjes raken de kinderen snel vertrouwd met de letters.

Ontdek de wereld

Met prikkelende thema’s speelt Lijn 3 in op de nieuwsgierigheid van kinderen. Ze ontwikkelen lees- en taalvaardigheden terwijl ze de wereld ontdekken.

Samen leren lezen

Lijn 3 heeft diverse werkvormen voor samenwerkend leren. Alle kinderen lezen uit hetzelfde boek met een unieke dubbele leeslijn. Bovendien heeft elke leesles een gezamenlijke start en afsluiting.

Bekijk de video en de brochure

In deze introductievideo laten we in vogelvlucht zien waar Lijn 3 voor staat. De informatiebrochure geeft je een uitgebreide indruk van:

  • Inhoud en didactiek
  • Structuur en organisatie
  • De materialen van Lijn 3, met veel voorbeeldpagina's.

Download de brochure

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens het webinar over Lijn 3. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. Het webinar duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt ook vragen stellen. Deze worden via e-mail beantwoord.

Webinar bekijken

Blader alvast online door de boeken…

De materialen van Lijn 3 zijn niet alleen gevarieerd, maar ook leuk. Dat is natuurlijk niet zonder reden. Juist in groep 3 wil je kinderen maximaal motiveren om een goed lees- en taalfundament te leggen. En die motivatie biedt Lijn 3 volop. Voor de kinderen én voor jou!

Benieuwd hoe het lesmateriaal van Lijn 3 eruitziet? Blader door een aantal leesboeken, werkboeken, prentenboeken en biebboekjes.

Duik dieper in Lijn 3

Klik op één van de tabs hieronder om meer te lezen over dat onderwerp.

Didactiek

De letter centraal

Lijn 3 stelt de letter centraal. Zo leren kinderen écht lezen, in plaats van alleen een woordbeeld herkennen.

Op de wandkaarten vind je de nieuwe letter met bijbehorende afbeeldingen. De letterfilmpjes presenteren de letters op een aansprekende manier met beeld en geluid.

Ontdek de wereld

In groep 3 wordt de wereld van kinderen steeds groter. Ze gaan zich afvragen hoe dingen werken.

Lijn 3 speelt hierop in met thema’s die aansluiten op de nieuwsgierigheid van kinderen. Ze ontwikkelen lees- en taalvaardigheden terwijl ze de wereld ontdekken.

Samen leren lezen

Kinderen zijn actiever als ze in kleine groepjes werken. Daarom heeft Lijn 3 vijf verschillende werkvormen voor samenwerkend leren.

Aan het begin van het schooljaar werken kinderen vooral in tweetallen, later ook in grotere groepjes. Want samen leren lezen leidt tot meer betrokkenheid en meer rendement.

Organisatie

8 leerlijnen verdeeld over 12 thema's

Alle kinderen lezen uit hetzelfde boek met een unieke dubbele leeslijn. Bovendien heeft elke leesles een gezamenlijke start en afsluiting. De 8 leerlijnen zijn lezen, spelling, woordenschat, leesbevordering, mondelinge communicatie, begrijpend luisteren, stellen en wereldoriëntatie.

Doorgaande lijn

Lijn 3 sluit uitstekend aan op de tussendoelen van het kleuteronderwijs. Ook de overgang naar de volgende groepen is logisch en soepel.

Kinderen maken kennis met alle onderwerpen van groep 4 en verder: taal, spelling, begrijpend lezen, studerend lezen en voortgezet technisch lezen.

Jaarplanning

Lijn 3 bestaat uit 12 thema’s van 3 weken. Elk thema heeft hetzelfde lesschema.

Dit schema volgt de signaleringsmomenten van het ‘Protocol leesproblemen en dyslexie’. De uitloopweken geven je ruimte om de planning naar eigen inzicht aan te passen.

Differentiatie

Instructie op eigen niveau

Lijn 3 werkt met 3 verschillende instructie- en verwerkingsniveaus. Alle kinderen profiteren van de gezamenlijke start en afsluiting.

De betere lezers gaan na een korte instructie gelijk aan de slag. De ‘risicolezers’ krijgen extra instructie in kleine groepjes. Zo haal je het beste uit ieder kind.

Spelling en woordenschat

Spelling

In Lijn 3 is expliciete aandacht voor spelling. Aanvankelijk lezen is namelijk nauw verwant aan spellen. Wanneer kinderen letters leren lezen, willen ze die daarna ook schrijven.

Maar spelling en lezen vereisen wel een verschillende aanpak. Daarom heeft Lijn 3 aparte spellinglessen. Het lesmodel is gericht op oefening en instructie van de leerkracht.

Woordenschat

Kennis van woorden bepaalt voor een belangrijk deel het succes van kinderen op school. Lijn 3 besteedt daarom veel aandacht aan woordenschat.

In de aparte woordenschatlessen leren kinderen nieuwe woorden in de context van het thema. We gebruiken hierbij de beproefde vierfasendidactiek: voorbewerken, semantiseren, consolideren en controleren.

Leesbevordering

Plezier in lezen

Lezen leer je het best door veel te oefenen. In Lijn 3 is daarom veel aandacht voor leesbevordering. Zo krijgen kinderen plezier in lezen en gaan ze het vanzelf meer doen.

Elk thema heeft een les leesbevordering. Kinderen praten met elkaar over boeken en leren over tekstsoorten.

Mooie verhalen, fraaie illustraties en uiteenlopende soorten tekst: allemaal draagt het bij aan het leesplezier van kinderen. De lees- en prentenboeken zijn dan ook speciaal voor Lijn 3 geschreven door gerenommeerde kinderboekenschrijvers.

10.000 scholen, 100.000 docenten en 2.000.000 leerlingen vertrouwen dagelijks op Malmberg

Bij Malmberg ontwikkelen we leermethoden en ondersteunen we leraren om het beste onderwijs te geven, zodat leerlingen het beste uit zichzelf halen.

Mevrouw Lussing KSG de Breul

"Mooie methode, snelle ontwikkelingen, differentiatie & service. Vooral de bereikbaarheid via de chatfunctie, jullie reageren echt snel een oplossingsgericht."

Mevrouw Schipper Basisschool De Regenboog

"Veel verschillende werkvormen waardoor er veel herhaald zonder dat het saai wordt. Leerlingen zijn enthousiast."

Dhr. Koningsveld Het Bouwens

"Jullie helpdesk maakt een mens vrolijk. Correct, snel en probleemoplossend denkend."

Dhr. Zijdel Nimeto Utrecht

"Snelle reactie, inhoudelijk zeer goede methode. Fijne manier van werken, nemen advies van werkveld serieus. Is overzichtelijk! Gebruiksvriendelijk."

Meer weten over deze methode?

Vraag alles wat je wilt weten over deze methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio om samen door de methode te gaan. Kijk in de agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Of bekijk eerst de gratis zichtzending.

Voorbereiden op het kiezen van een nieuwe methode

Gebruik onze handige Routeplanner om de overstap op een nieuwe methode soepel te laten verlopen.

← Terug naar Voorbereiden

Lijn 3 zelf beoordelen

Heb je een goed gevoel bij Lijn 3 en wil je nog beter kennismaken met het lesmateriaal? Vraag dan de gratis zichtzending aan of kom in contact met een van onze methodespecialisten.

Ervaar zelf de mogelijkheden van Lijn 3

Om te ontdekken of Lijn 3 bij jouw school past, kun je de methode gratis uitproberen. We bieden jou en je collega's verschillende mogelijkheden om de methode helemaal te ervaren.

Vraag de zichtzending aan

De beste manier om de methode te ervaren, is door zelf het lesmateriaal in handen te hebben. Daarnaast kun je alvast inzicht krijgen in wat de software allemaal kan. Vraag nu snel je zichtzending en proeflicentie aan. Je kunt de methode hiermee 3 maanden gratis uitproberen.

Vraag de zichtzending aan

Bekijk het webinar

Laat je bijpraten door de methodespecialisten van Malmberg tijdens het webinar over Lijn 3. Aan de hand van heldere voorbeelden en situaties uit de praktijk krijg je een goed beeld van het lesmateriaal en hoe de methode werkt voor jou en je leerlingen. Het webinar duurt ongeveer 45 minuten. Je kunt ook vragen stellen. Deze worden via e-mail beantwoord.

Webinar bekijken

Maak een afspraak met een methodespecialist en stel al je vragen

Heb je na het lezen en bekijken van alle informatie nog vragen? Onze methodespecialisten staan voor je klaar op elk moment, wanneer het jou uitkomt. Bel ons of maak eenvoudig een afspraak in onze online agenda. Dan komen we langs bij jou op school en kijken we samen naar de specifieke situatie.

Plan een afspraak in

Wat vinden andere scholen van Lijn 3?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Lijn 3. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Leerkrachten aan het woord

Wat ons aanspreekt in de methode is het lettergericht aanbod. Dus niet meer vanuit een structuurwoord of een kapstokwoord.

Juf Armanda, leerkracht groep 3, obs JongLeren in Drunen

Leerkrachten aan het woord

Ik word razend enthousiast van thematisch werken. De kinderen brengen zelf heel veel in, ze brengen materialen mee van thuis.

Juf Sigrid, leerkracht groep 3, De Zuidwester Haarlem

Leerkrachten aan het woord

Lijn 3 is niet alleen leren lezen, maar heeft ook wereldoriëntatielessen, spellinglessen en woordenschatlessen.

Meester Tom, leerkracht groep 3, De Kwikstaart Uithoorn

Leerkrachten aan het woord

Lijn 3 is heel overzichtelijk voor de kinderen. Ze weten precies hoe een dag van Lijn 3 er uitziet.

Juf Petra, leerkracht groep 3, De Zuidwester Haarlem

Referentieschool

De thema’s van Lijn 3 staan heel dicht bij de belevingswereld van de kinderen. Ze hebben niet eens door dat ze leren lezen, dat is prachtig om te zien. 'Dat kan ik gewoon juf! Juf, ik kan die straatnaam lezen!'.

Juf Mischa

Lijn 3 - Juf Mischa

Probeer Lijn 3 gratis uit
bij jou in de klas

Om te ontdekken of Lijn 3 past bij jouw school, kun je de
methode 3 maanden gratis uitproberen met het materiaal in de zichtzending.

Vraag de zichtzending aan

Eerst de methode ontdekken

Kom alles te weten over Lijn 3. Blader door de digitale versie van de boeken, bekijk de methode-inhoud en zie waarom zoveel onderwijsprofessionals vertrouwen op Lijn 3.

← Terug naar Ontdekken

Twijfel je nog of heb je nog vragen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Check de catalogus, de prijzen en ervaringen van collega-leerkrachten met Lijn 3.

Ga je aan de slag met Lijn 3?

Je staat op het punt om aan de slag te gaan met de beste aanvankelijk leesmethode: Lijn 3! Misschien heb je nog wat laatste vragen? Of wil je je team overtuigen dat Lijn 3 het beste aansluit bij jullie visie en de behoefte van de kinderen? Bekijk de informatie hieronder voordat je je definitieve keuze maakt.

Hulp bij bestellen

De materialen van Lijn 3 bestel je via de partners van Malmberg. Zij kunnen helpen bij je bestelling en leveren uit voorraad. Ook de softwarelicenties bestel je via je educatieve dienstverlener. Bekijk de catalogus voor een overzicht van de materialen bij Lijn 3.

Download de catalogus

Wat vinden andere scholen van Lijn 3?

Of een methode werkt in de praktijk is natuurlijk het beste te beoordelen vanuit... de praktijk! Neem daarom contact op met een school in je regio die al werkt met Lijn 3. Zo krijg je een objectief beeld van hun ervaringen met de methode en de service die je van Malmberg kunt verwachten.

Bel of mail een referentieschool

Leerkrachten aan het woord

Wat ons aanspreekt in de methode is het lettergericht aanbod. Dus niet meer vanuit een structuurwoord of een kapstokwoord.

Juf Armanda, leerkracht groep 3, obs JongLeren in Drunen

Leerkrachten aan het woord

Ik word razend enthousiast van thematisch werken. De kinderen brengen zelf heel veel in, ze brengen materialen mee van thuis.

Juf Sigrid, leerkracht groep 3, De Zuidwester Haarlem

Leerkrachten aan het woord

Lijn 3 is niet alleen leren lezen, maar heeft ook wereldoriëntatielessen, spellinglessen en woordenschatlessen.

Meester Tom, leerkracht groep 3, De Kwikstaart Uithoorn

Leerkrachten aan het woord

Lijn 3 is heel overzichtelijk voor de kinderen. Ze weten precies hoe een dag van Lijn 3 er uitziet.

Juf Petra, leerkracht groep 3, De Zuidwester Haarlem

Referentieschool

De thema’s van Lijn 3 staan heel dicht bij de belevingswereld van de kinderen. Ze hebben niet eens door dat ze leren lezen, dat is prachtig om te zien. 'Dat kan ik gewoon juf! Juf, ik kan die straatnaam lezen!'.

Juf Mischa

Lijn 3 - Juf Mischa

Onderwijs van Morgen is hét onderwijsplatform voor iedereen met passie voor het onderwijs

Het platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij Lijn 3. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Klaar om met Lijn 3 te gaan werken?

Vraag alles wat je wilt weten over de benodigde materialen of het starten met de methode, we helpen je graag. Je kunt een vrijblijvende afspraak inplannen met de methodespecialist in jouw regio. Kijk in zijn of haar agenda en plan een afspraak in wanneer het jou uitkomt.

Eerst even proefdraaien? Dat kan!

Bestel het gratis beoordelingsmateriaal of plan een gesprek met een methodespecialist.
← Terug naar Uitproberen

Haal alles uit deze methode

Bekijk tips en inspiratie om de methode optimaal te gebruiken.

Haal alles uit Lijn 3

Kies je voor Lijn 3? Dan hebben we de nodige tips en inspiratie om de methode nóg beter te laten werken voor jou en je leerlingen.

De beste service bij je methode

Wij zijn blij met jou als klant. Daarom willen we je de beste service en ondersteuning bieden. Voordat het nieuwe schooljaar start, sturen we je een handige checklist toe, zodat je probleemloos aan de slag kunt gaan. Onze klantenservice – beoordeeld met een 9! – staat elke werkdag voor je klaar. Ook kun je de kennisbank raadplegen voor al je vragen. Gedurende het gehele schooljaar sturen we je handige tips & tricks om alles uit je lesmethode te halen en ontwikkelen we lessuggesties bij jouw vak.

Training en webinars

Je wilt alles uit de methode halen. Dat is logisch. Om je hierbij te begeleiden bieden we gedurende het schooljaar diverse trainingen en webinars aan. Kijk in het actuele overzicht welke trainingen en webinars er worden aangeboden.

Trainingen Webinars

Onderwijs van Morgen

Het platform voor de leraar van vandaag. Je leest er niet alleen het beste nieuws over onderwijs, tips en blogs van experts en leraren zoals jij. Maar ook lesideeën en handige materialen bij Lijn 3. Haal eruit wat voor jou relevant is!

Deelnemen aan ons Scholenpanel

Vind je het belangrijk om mee te denken over ontwikkelingen binnen het onderwijs? Neem dan deel aan het Malmberg Scholenpanel en geef je mening over onderwijsthema’s en over (toekomstige) Malmberg lesmethodes. Het Scholenpanel bestaat uit personen die werkzaam zijn in het onderwijs en die regelmatig meedoen aan (online)onderzoek. De panelleden worden via e-mail uitgenodigd om een korte vragenlijst in te vullen of om een bijeenkomst bij te wonen. Deelname is nooit verplicht.

Meer informatie of aanmelden

Jouw methodespecialist 

Wil je het optimale uit je lesmethode halen? Ben je op zoek naar digitale vernieuwingen of heb je behoefte aan extra verdiepingen op maat? Maak dan geheel gratis en vrijblijvend een afspraak met jouw eigen methodespecialist.

Neem contact op met de methodespecialist in jouw regio. Je kunt direct een afspraak plannen in zijn of haar agenda.

Contact met jouw methodespecialist

Heb je je definitieve methodekeuze nog niet gemaakt?

We helpen je graag met de laatste vragen over Lijn 3.
← Terug naar Beslissen

Next

Go to next tab

Nieuwsberichten