Methodetoetscijfers in ParnasSys

Vanaf 19 januari zijn de resultaten van methodetoetsen in de Malmberg Resultatenmonitor ook zichtbaar in ParnasSys. Scores die als een percentage of een kleur (onvoldoende/voldoende/goed) in de Malmberg resultatenmonitor staan, worden dan in ParnasSys getoond als schoolcijfer. Deze schoolcijfers kunnen niet worden aangepast in ParnasSys. In de rapportmodule van ParnasSys kunnen deze schoolcijfers gebruikt worden om een rapportcijfer te berekenen. Leerkrachten kunnen dit rapportcijfer wel zelf aanpassen.

Veelgestelde vragen over schoolcijfers

 • Krijgen alle toetsen schoolcijfers?
  Nee, niet alle toetsen zijn goed te gebruiken als basis voor een rapportcijfer. De tempotoetsen van rekenen bijvoorbeeld krijgen daarom geen schoolcijfer. Ook bij observaties komen geen schoolcijfers. Daarnaast worden er van de toetsen bij de leesmethoden geen schoolcijfers doorgezet.
 • Verandert de normering?
  Nee, de toekenning van onvoldoende, voldoende en goed blijft gelijk.
 • Wat is de waarde van methodetoetsen?
  Methodetoetsen zijn diagnostisch. Ze zijn er om te bepalen aan wat voor leerstof een kind behoefte heeft. De score helpt u om vast te stellen of een kind in aanmerking komt voor remediëring, herhaling of verrijking.
 • Hoe tellen methodetoetsen mee voor het rapportcijfer?
  Methodetoetsen, waar een schoolcijfer voor mee is gestuurd, kunnen worden gekoppeld aan een subrubriek op het schoolrapport in ParnasSys. Vervolgens worden alle bijbehorende schoolcijfers aan de gekoppelde methodetoetsen gebruikt om tot het ‘berekend gemiddelde’ op het rapport te komen. Dit gemiddelde is dan het rapportcijfer en dient als een advies dat u kunt opvolgen of niet.
 • Wanneer gebruikt een leerkracht de Resultatenmonitor en wanneer ParnasSys?
  De Resultatenmonitor gebruikt u voor het invoeren van toetsresultaten van op papier gemaakte toetsen en voor het bekijken van de resultaten van digitale toetsen. Ook gebruikt u de Resultatenmonitor voor het bepalen van de leerstof die kinderen na de toets doen en het genereren van groepsplannen.

  ParnasSys gebruikt u om de toetsresultaten van verschillende vakken te zien en om rapportcijfers te berekenen.
 • Wie gebruikt welke schaal?
  Malmberg hanteert een driepuntsschaal in de Resultatenmonitor. ParnasSys hanteert een schoolcijferschaal met vier signaalkleuren. De score die een kind behaalt voor een methodetoets wordt in de Resultatenmonitor en in ParnasSys weergegeven in een driepuntsschaal. Het schoolcijfer dat ParnasSys berekent, wordt getoond op een schoolcijferschaal met vier signaalkleuren.
 • Kunnen schoolcijfers worden aangepast?
  Nee, de omrekening van toetsscores naar schoolcijfers is vastgesteld door Malmberg en is voor alle scholen gelijk. U kunt wel het aantal items dat goed of fout is aanpassen in de Resultatenmonitor en op deze wijze de score en daarmee het cijfer beïnvloeden. Digitale resultaten kunt u ook handmatig aanpassen.
 • Wat voor cijfers worden getoond in ParnasSys?
  In ParnasSys worden methodetoetscijfers niet afgerond. De cijfers in ParnasSys worden met een formule bepaald. Het kan daardoor voorkomen dat er ook cijfers onder de 4 zijn. Dit kan afwijken van de normering volgens de methode omdat daar meestal niet lager wordt gerekend dan het cijfer 4. U kunt het methodetoetscijfer dan niet aanpassen. Wel kunt u het rapportcijfer aanpassen of een bodemcijfer instellen in de rapportmodule van ParnasSys.

Veelgestelde vragen over de koppeling met ParnasSys

Meldingen

Een moment geduld aub...
Uw winkelwagen is nog leeg.